Μια θέση στο χώρο - Σταύρος Καρέζης

 


Καλημέρα βιβλιοφιλοι μου! Σήμερα θα σας μιλήσω για το βιβλίο του συγγραφέα Σταυρού Καρέζη "Μία θέση στο χώρο" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος . 

Είναι ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει σε ένα ταξίδι πολύ γνώριμο για όλους τους ανθρώπους! Είναι ένα ταξίδι για να βρούμε τη θέση μας στο χώρο και στον χρόνο . Είναι το ταξίδι του Γιώργου, ένα ταξίδι με σκοπό να ωριμάσει και να βρει τη θέση του ,τι εννοούμε όμως όταν λέμε θέση; Για μένα ο ήρωας παλεύει για το σχεδόν ακατόρθωτο , να βρει το νόημα της ζωής του , να βρει τι ήρθε να κάνει σ αυτό τον κόσμο!

Ο ήρωας είναι ένα πλάσμα που μπορείς να ταυτιστείς μαζί του , ονειρεύεται , νευριάζει , αγανακτεί , πνίγεται στη ρουτίνα και επαναστατεί! Ο Γιώργος δεν δέχεται τα δεδομένα , δεν δέχεται την εκμετάλλευση , πνίγεται στην ρουτίνα που του έχουν επιβάλει και φεύγει! Νευριάζει και φεύγει! 


Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που είναι γραμμένο το βιβλίο γιατί μοιάζει σαν ένα ημερολόγιο , όχι με την έννοια της προσωπικής καταγραφής . Είναι μια καταγραφή συναισθημάτων και καταστάσεων με μια πολύ ενδιαφέρουσα ροή του λόγου που του προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη χροιά! Είναι σαν να βλέπεις μια ταινία αλλά ταυτόχρονα ακούς και τις σκέψεις του ήρωα , νιώθεις αυτά που νιώθει! 

Δεν ήταν δύσκολο και ενώ η μορφή του ήταν τέτοια δεν ήταν καθόλου κουραστικό ... 

Ένα κείμενο που σου βγάζει πολλά συναισθήματα και πολλούς προβληματισμούς ! 

Από μένα 4/5 ⭐⭐⭐⭐ 

Περίληψη : 

Ο Γιώργος, θα μας αφηγηθεί σε μια αμφιλεγόμενη ιστορία, πως σε πείσμα όλων έβαλε σκοπό να ωριμάσει. Μεγάλος του φόβος η ενηλικίωση. Τα λιγοστά εφόδιά του είναι η φυγή, η στέρηση κι η ονειροπόληση. Τίποτα δεν είναι σταθερό και τίποτα δεν είναι αρκετό. Με ένα βήμα, μια αταξία, λίγα νεύρα τη φορά, ελπίζει στο πιο παράξενο γαμώτο, να αλλάξει ρόλους μ' ένα ζόρικο παιδί!

"Υπάρχει κάπου, στον καθένα μας τον ίσκιο, η πηγή της λογικής. Εκεί παγώνουν βράχοι, τρυπώνουν σε σμήνη ασύμβατες ιδέες, μαλώνουν στα κρυφά τρίμματα από σκόνες, που κάποτε ήσουν εσύ, ο επόμενος εσύ. Πόσους σε βράδια φίλεψες, πόσους καημούς αθέτησες πριν έρθει; Όσο κι αν έκλαψες οικτρά για άλλα μέρη, εκεί είναι τελικά που ξεδιψούν οι περισσότεροι, στ' αχαρτογράφητα νερά και στα μουντά σου νέφη". 

Σχόλια