Στιγματισμένοι - Γεωργία Κιζιρίδου

 


Καλημέρα βιβλιοφίλοι μου. Σήμερα θα σας μιλήσω για το βιβλίο της συγγραφέως Γεωργίας Κιζιρίδου "Στιγματισμένοι"  . Είναι ένα βιβλίο που αποτελείται από δεκα μικρά διηγήματα , δέκα ιστορίες ανθρώπων που όπως γράφει ο τίτλος θα μπορούσε κάποιος να τους χαρακτηρίσει ως "Στιγματισμένους" είναι άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν δύσκολες στιγμές στη ζωή τους , όπου μέσα από διάφορες καταστάσεις έγιναν θύτες ή θύματα . 

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε διαβάζοντας το να μπορείς να νιώσεις , να καταλάβεις και να κατανοήσεις τους ήρωες των διηγημάτων . Οι άνθρωποι αυτοί μέσα από τις πιο δύσκολες μάχες που έδωσαν στη ζωή τους , μέσα από το στίγμα της εμπειρίας τους προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. 


Μέσα από το βιβλίο φαίνονται οι αντιδράσεις και ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κοινωνία το διαφορετικό , πως αντιμετωπίζει η κοινωνία ανθρώπους που έκαναν λάθη και ενώ το παραδέχτηκαν , πλήρωσαν για τα λάθη τους και πάλι η κοινωνία πολλές φορές δεν τους δέχεται.

Το βιβλίο είναι καλόγραμμένο , δεν σε κουράζει καθόλου καθώς τα κεφάλαια είναι μικρά και χωρίς περιττές περιγραφές . Η συγγραφέας θέλει να δείξει τις σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητάς των ανθρώπων που καλούνται να ζουν στο περιθώριο και στον κοινωνικό αποκλεισμό , όμως μέσα από τις περιγραφές της δεν βλέπεις μόνο το σκοτάδι , βλέπεις την ανθρώπινη δύναμη , την αποφασιστικότητα του ανθρώπου που θέλει να αλλάξει τη ζωή του .

Ήταν ένα πολύ δυνατός αναγνωστικό ταξίδι , γιατί τα συναισθήματα που αναβλύζουν από το βιβλίο είναι πολλά ! Θέλεις να κλάψεις , να αγανακτήσεις , να συμπαρασταθείς , να καταλάβεις και γιατί όχι υποσυνείδητα να τα ταυτιστείς με τους ήρωες . 

Αυτό που κρατώ από το βιβλίο είναι ότι ακόμα και αν τα πράγματα είναι δύσκολα , έχεις περάσει πολλά μπορείς να αλλάξεις την πορεία της ζωής σου . Δεν είναι ποτέ αργά! 

Από μένα 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Περίληψη :

Πώς είναι άραγε να ζεις ως στιγματισμένο άτομο από την κοινωνία; Με ποιον τρόπο σκέφτονται οι ήρωες των 10 διηγημάτων ; 10 αυτοτελείς ιστορίες ανθρώπων σχετικά με την πορεία της ζωής τους και τα βαθύτερα κίνητρα που τους οδήγησαν σε πράξεις που θεωρούνται απορριπτέες ή και αποτρόπαιες από το μέσο άνθρωπο. Θύτες , θύματα ή μήπως και τα δύο ; Δίνοντας φως σε σκοτεινές προσωπικότητες το αναγνωστικό κοινό καλείται να δώσει χρόνο, να ακούσει , να νιώσει , να κατανοήσει ή και να απορρίψει την οπτική των δραματικών φιγούρων που βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους και να δώσουν τη δική τους διάσταση σε καταστάσεις βίας κοινωνικής και ενδοοικογενειακής και διαπροσωπικής.

Σχόλια