ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ ΝΟΜΆΔΕΣ - ΜΈΝΤΗΣ ΘΑΝΆΣΗΣ

 


Καλημέρα βιβλιοφιλοι μου, τι κάνετε;; Είμαι της άποψης ότι όλα τα βιβλία έχουν κάτι να σου μάθουν , έτσι διάλεξα ένα διαφορετικό ανάγνωσμα από τα συνηθισμένα! Σήμερα θα σας μιλήσω για το βιβλίο του Θανάση Μεντή " Οι τελευταίες νομάδες από τις εκδόσεις Επίκεντρο . 

Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα διαφορετικό ανάγνωσμα για εμένα ! Είναι ένα βιβλίο που διάβασα από την μια πλευρά γιατί ήθελα να μάθω περισσότερα για το θέμα. Μας μιλάει για έναν λαό ο οποίος έχεις σχεδόν εξαφανιστεί , τους Βλάχους. Ομολογώ δεν γνωρίζα πολλά πάνω στο θέμα και μου άρεσε αυτή η αλλαγή. Ήταν ένα αρκετά ευχάριστο ανάγνωσμα . 

Μέσα από το βιβλίο μαθαίνουμε για τα ήθη, την ταυτότητα, τις παραδόσεις  , τα έθιμα , την ιστορία και τη νοοτροπία του λαού αυτού. Βέβαια δεν ξεχνάει να εξυμνήσει τον έρωτα και τον άνθρωπο , σε ένα δύσκολο έργο ο συγγραφέας καταφέρνει να μας μιλήσει για τους Βλάχους και να παρουσιάσει τον έρωτα , τα δυνατά συναισθήματα των ανθρώπων!

Περίληψη :


Το μυθιστόρημα "Οι τελευταίοι νομάδες" του Θανάση Μεντή είναι μια μπαλάντα για τον έρωτα και για τον άνθρωπο, που εστιάζεται σε εκείνον τον υπαρξιακό μηχανισμό που κατάφερε να εξασφαλίσει την επιβίωση ενός λαού που είναι από τους παλιότερους και λιγότερο γνωστούς, διασκορπισμένος σε όλες τις περιοχές των Βαλκανίων και πλέον στα πρόθυρα της εξαφάνισής του. Αυτός ο λαός είναι οι Βλάχοι. Πέρα από την ιστορία των Βλάχων, ο συγγραφέας ασχολείται με την ταυτότητά τους, με την εθνο-πολιτιστική υπόστασή τους, με τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τη λαογραφία και κάθε τι που τους διακρίνει από τους υπόλοιπους πληθυσμούς. Μιλάει για μια ευλογημένη εθνότητα, αν και ιστορικά της επιφυλάχθηκε μια δραματική τύχη. 

Γι'αυτό που πραγματεύεται είναι ένα πολύ καλό βιβλίο ! Λίγο με κούρασαν οι περιγραφές! 



 

Από μένα 3.9/5 ⭐⭐⭐✨ 

Σχόλια