STASILAND ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΤΟ ΤΕΊΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΊΝΟΥ - ANNA FUNDER

 


Καλησπέρα βιβλιόφιλοι σήμερα θα μιλήσουμε για το βιβλίο της Anna Funder Stasiland  "Ιστορίες πίσω από το τείχος του Βερολίνου" από τις Εκδόσεις Οκτώ . Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γεμάτο από ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι έζησαν την περίοδο της εποχής εκείνης.

Θα σας αφήσω την περίληψη πρώτα και μετά θα σας πω τη γνώμη μου

Η Anna Funder καταγράφει συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων η ζωή των οποίων καταστράφηκε από το πιο αποτελεσματικό αστυνομικό κράτος στην ιστορία και το όργανο του ,τη Στάζι , καθώς και ανθρώπων που δούλεψαν για αυτή .

Η Στάζι , η μυστική αστυνομία που χρησιμοποιούσε έναν πράκτορα για κάθε έξι ανατολικογερμανούς παρακολουθούσε και έλεγχε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Αυτός ο τεράστιος εσωτερικός σκιώδης στρατός γνώριζε τα πάντα ενώ τα αρχεία που παρήγαγε ξεπερνούν το σύνολο των κειμένων που γράφτηκαν στη Γερμανία από την εποχή του Μεσαίωνα. Οι συγκλονιστικές ιστορίες της Μίριαμ που εξακολουθεί να αναζητεί τις συνθήκες θανάτου του συντρόφου της Charlie τις φράου Πάουλ που ξύπνησε ένα πρωί με το τείχος να τα χωρίζει από το άρρωστο νεογέννητο βρέφος της και των αμετανόητων πρακτόρων της Στάζι που εξακολουθούν να νοσταλγούν το ανατολικογερμανικό καθεστώς αποτυπώνουν τις απάνθρωπες μεθόδους της στάζι και σκιαγραφούν το βάναυσο πορτραίτο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.. η Anna Funder περιγράφει τον καθημερινό ηρωισμό των απλών ανθρώπων που έζησαν αυτό τον εφιάλτη ηρωισμός που κινδυνεύει να χαθεί, να σβηστεί και να ξεχαστεί.


Το συγκεκριμένο βιβλίο μου έκανε μεγάλη εντύπωση καθώς είναι κάτι διαφορετικό από αυτά που διαβάζω συνήθους είναι ένα βιβλίο το οποίο σε γεμίζει συναισθήματα λύπη, αγανάκτηση, πόνο και νομίζω ότι αν το διαβάσεις σωστά είναι τα βιβλία που προσπαθεί να σε διδάξει να σε διδάξει πολλά. Η ιστορία άλλωστε έχει διδακτικό χαρακτήρα σε κάθε της μορφή. Μέσα από τις ιστορίες και τις συνεντεύξεις αυτών των ανθρώπων η συγγραφέας με απλή κατανοητή γλώσσα με μία γραφή η οποία σε παίρνει μαζί της σε κάθε βήμα σε κάθε συνέντευξη και από τα θύματα που παίρνει και από τους θύτες σου μεταδίδει την ατμόσφαιρα .

Βλέπουμε ότι πολλές φορές το ίδιο το κράτος σε κάνει εχθρό του επειδή απλά διαμαρτύρεσαι , τότε το να  αντισταθείς ήταν έγκλημα,  υπήρχε μεγάλη δυσπιστία ανάμεσα στους ανθρώπους δυστυχώς φαίνεται ότι η ιστορία κάνει κύκλους και μιλάμε για τα ίδια πράγματα σχεδόν και τώρα

Είναι φοβερό πώς μία ομάδα ανθρώπων μία υποτιθέμενη αστυνομία κατάφερε να καταστρέψει τη ζωή τόσων ανθρώπων. Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν μετανιώσει για απολύτως τίποτα.

Ένα διαφορετικό ανάγνωσμα που για μένα αξίζει να διαβαστεί δεν είναι κάτι ανάλαφρο , είναι κάτι το οποίο στοχεύει να σε διδάξει και να σου μάθει πράγματα πέρα από αυτά που γνωρίζεις.  Μου άρεσε πολύ καθώς πιστεύω ότι για να διαμορφώσεις σωστή άποψη για κάτι πρέπει να έχεις την γνώμη και των δύο πλευρών , έτσι με το βιβλίο αυτό η Anna Funder εξασφαλίζει μια συνολική παρουσίαση των γεγονότων.

Από μένα

4.5/5 

Λίγο με κούρασαν οι περιγραφές για αυτό και μόνο κόβω αυτό το μισό ποντο αν το διαβάσετε περιμένω να μου πείτε τη γνώμη σας .

Σχόλια