ΑΣΥΝΉΘΙΣΤΑ ΜΎΡΤΙΛΛΑ - ΚΩΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΜΑΡΟΥΓΚΑΣ


 Καλησπέρα βιβλιοφιλοι μου! Σήμερα θα σας μιλήσω για το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Κωσταντίνου Μαρούγκα τα " Ασυνήθιστα Μύρτιλλα " από τις εκδόσεις Φυλάτος . 

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελείται από τριάντα αυτοτελή διηγήματα φανταστικού περιεχομένου και με έντονα αλληγορικό ύφος. Αυτό που είναι ξεχωριστό στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι οι τεράστια ποικιλία συναισθημάτων και "γεύσεων " που σου αφήνει το κάθε μυρτιλλο!

Ο τίτλος του βιβλίου είναι τέτοιος καθώς ο συγγραφέας ονομάζει αυτές τις ιστορίες με αυτό το φρούτο , που πολλές φορές όταν είναι ώριμο είναι γλυκό και γευστικό και άλλες φορές όταν δεν έχει ωριμάσει καλά είναι ξινό. Κάπως έτσι είναι και οι ιδέες μέσα στο κείμενο , οι οποίες πολλές φορές από σένα εξαρτάται τι γεύση θα σου αφήσουν . Αν είσαι καλά με τον εαυτό σου , με τον έρωτα , τη ζωή , το θάνατο , την αλλαγή τότε μια γλυκιά γεύση θα σου μείνει αν όμως κάτι σε ενοχλεί , κάτι σε προβληματίζει ,το βιβλίο υπόσχεται να σε βάλει να σκεφτείς ! Να ψάξεις , θέλει κάτι να σου πει , άκουσε τον!!


Μου έχει μείνει μια φράση την οποία θα κουβαλάω μαζί μου : '" Πάντου θα είναι ιδανικά και από παντού θα θες να φύγεις"  Αυτό μπορώ να το ερμηνεύσω με πολλούς τρόπους είτε ότι σαν άνθρωπος να είμαι πάντα ένα ανήσυχο πνεύμα και δεν θα πρέπει να επαναπαυομαι στα λίγα και σ αυτά που είναι γνώριμα .

Το κείμενο έχει απλη , κατανοητή γλώσσα αλλά τόσο σωστά εφοδιασμένο σε εικόνες που σε γεμίζουν συναισθήματα. Σε πολλά σημεία θα έλεγε κανείς ότι είναι σαν ένα κομμάτι από το ημερολόγιο του συγγραφέα . Προσωπικά δεν με κουράζει γιατί απ'όλους τους ανθρώπους έχεις κάτι να μάθεις , σίγουρα έχεις να μάθεις κάτι και από αυτόν. 

Τα κείμενα του έχουν μια ομορφιά και μια φρεσκάδα , έχουν κίνηση , έχουν ζωή : μία χρωματιστή βροχή , μία γάτα , ένας έρωτας που σπάει το κατεστημένο της πρώτης ματιάς . Θα σας αφήσω την περίληψη : 

«Ένα βράδυ, ενώ κοιμόμουν σε κρεβάτι μαλακό από λουλούδια άγρια, είδα όνειρο εκπληκτικό. Ήμουν ένας παραμυθάς! Πραγματικός παραμυθάς με ενδύματα φαντασμαγορικά και ιστορίες τρομερές. Στα παραμύθια μου αιχμαλώτιζα ψυχές ανύπαρκτων προσώπων και χάριζα ζωή για λίγο στους ανθρώπους που με άκουγαν. Οι παγιδευμένες ψυχές έκαναν τις σελίδες πολύτιμες, περισσότερο από επιχρυσωμένες. Τα αθώα παραμύθια στο όνειρό μου ήταν δολοφονίες στην πραγματικότητα κάποιου άλλου. Θέλησα να ξεφύγω από τον κόσμο που έφτιαξε ο νους μου. Εκεί στο ανήσυχο ενδιάμεσο ξύπνησα και το όνειρο δεν έσβησε ποτέ!»


Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μαρούγκα, τα «Ασυνήθιστα Μύρτιλλα» είναι ένα βιβλίο με τριάντα αυτοτελή διηγήματα φανταστικού περιεχομένου που ξεχωρίζουν για το αλληγορικό τους ύφος. Ο τίτλος ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο και στη μορφή των ιστοριών: είναι μικρές, όπως ένα μύρτιλλο, και το συναίσθημα που αφήνουν είναι ανάμεικτο, άλλοτε χαρούμενο/«γλυκό» και άλλοτε λυπηρό/«ξινό», όπως η γεύση του καρπού.


Έγκλημα ή θαύμα;


Παραμύθι ή δράμα;


Αλήθεια σαν ψέμα.


Προσωπικά νομίζω ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι το οποίο αξίζει να κάνεις ! 

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐


Σχόλια