ΤΟΜ ΤΟΜ - ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΠΑΠΠΆ

 


Καλησπέρα βιβλιοφιλοι μου σήμερα θα σας μιλήσω για το βιβλίο  Τομ τομ της Βασιλική Παππά από τις εκδόσεις Οκτώ . 

Το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για τη ζωή ενός αγοριού που μεγαλώνει σε μία γειτονιά της Κωνσταντινούπολης του περασμένου αιώνα. Το βιβλίο ξεκινάει σαν ένα ημερολόγιο, θα έλεγα,  το οποίο μας μιλάει για τη ζωή του αγοριού, μας εκφράζει τα συναισθήματά του για όλα τα γεγονότα της ζωής του. Μιλάει για την πρώτη εγκαταλείψη που βίωσε σαν παιδί και πως αργότερα βλέπουμε σιγά-σιγά μέσα στο βιβλίο πως όλη η ζωή του ήρωα έχει σημαδευτεί από διάφορες αποχωρήσεις σημαντικών ανθρώπων  της ζωής του. 

Η συγγραφέας με απλή γλώσσα μας βάζει στην ψυχή του μικρού παιδιού το οποίο αυτό αγόρι προσπαθεί να ερμηνεύσει με κάθε τρόπο τις αλλαγές και να ανταπεξέλθεις όπως μπορεί σε αυτές.


Βέβαια οι περιγραφές του βιβλίου είναι αρκετές σε πολλά σημεία ώστε να σε μεταφέρουν στην εποχή εκείνη και να έχεις εικόνα της Κωνσταντινούπολης του περασμένου αιώνα  .

Μέσα από τα θέματα που απασχολούν τον ήρωα η συγγραφέας θέλει να προβληματίσει τον αναγνώστη για διάφορα θέματα όπως η ζωή ,η φιλία, η οικογένεια .

Η φυγή του πατέρα του αγοριού τον σημαδεύει  και θα τον σημαδεύει για πάρα πολύ καιρό. Ο φόβος και όλα τα συναισθήματα  που γεννήθηκαν από τις καταστάσεις τον οδήγησαν να πάρει πολλές αποφάσεις για τη δικιά του ζωή. 

Κράτησα μία φράση από το βιβλίο η οποία θα μου μείνει λέει : "πέρασαν χρόνια πολλά πάρα πολλά για να καταλάβω ότι για να ξορκίσει στους δαίμονες σου πρέπει να τους κοιτάξεις στα μάτια και όχι να τους αποφεύγεις και να τους αρνεισαι" 

Ένα πράγμα το οποίο λίγο με κούρασε ήταν οι έντονες περιγραφές και η υπερανάλυση θα έλεγα σε ορισμένα σημεία για κάποια θέματα.

 Σας αφήνω την περίληψη : 

ένα αγόρι που μεγαλώνει σε μία γειτονιά του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη του περασμένου αιώνα. Ή συναισθηματικά ελλειμματική σχέση με τον πατέρα του καθορίζει την ενηλικίωσή του οι φανταστικοί του φίλοι ο Μουφταρ , ο Λυκ , η Ζαν , ο Ζήνωνας . Η σύντομη και ανεξήγητη εξαφάνιση του πατέρα θα πυροδοτήσει τον θυμό και την πολύχρονη φυγή του γιου. Η μνήμη και τα θραύσματα της τα τρένα στο Σιρκετζι , το οριάν εξπρές , το Λονδίνο,  το νεκροταφείο του Σισλι , η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι και το κλειδί του δωματίου 411 στο ξενοδοχείο pera palace . Τελικά τι σημαίνει η επιστροφή στον γενέθλιο τόπο ; είναι απλώς ένας τρόπος να πενθησουμε έστω και παράκαιρα τους νεκρούς  ή οδηγεί στη συνειδητοποίηση του παρελθόντος Και αποτελεί την απαρχή ενός νέου ξεκινήματος;

Ήταν ένα πολύ ωραίο βιβλίο και από μένα θα πάρει: 

4/5 ⭐⭐⭐⭐ 

Σχόλια