ΤΖΈΙΝ ΈΙΡ - ΣΑΡΛΟΤ ΜΠΡΟΝΤΈ


 Καλησπέρα βιβλιοφιλοι μου ! Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της λογοτεχνίας. Μιλάω για την Τζέιν Έιρ της Σαρλοτ Μπροντέ από τις εκδόσεις Κάκτος . Ούσα εκπαιδευτικός, λάτρης της λογοτεχνίας έχω όνειρο να φτιάξω μια βιβλιοθήκη στο σπίτι μου που να έχει βάση τα κλασσικά λογοτεχνικά αριστουργήματα . Ένα από αυτά είναι και αυτό το βιβλίο. 

Η δύναμη του λόγου της Σαρλότ Μπροντέ φέρνει στη ζωή έναν από τους πιο δυναμικούς χαρακτήρες που έχω "συναντήσει" ποτέ , την Τζέιν Έιρ. 

Θα σας αφήσω την περίληψη του βιβλίου πριν ξεκινήσω να σας λέω για πιο λόγο πραγματικά το λάτρεψα! 


Η Τζέιν Έιρ είναι μια μικρή ορφανή. Ο αδελφός της μητέρας της την παίρνει στο σπίτι του και πεθαίνοντας, την εμπιστεύεται στη γυναίκα του, για να την αναθρέψει με τα δικά της παιδιά. Αλλά εκείνη είναι μια γυναίκα σκληρή και η μικρούλα Τζέιν Έιρ πληγώνεται κάθε μέρα από τη συμπεριφορά της. Τελικά, η θεία της την κλείνει στα δέκα της χρόνια σ’ ένα ίδρυμα για ορφανά παιδιά, όπου σπουδάζει και ζει με μύριες στερήσεις και, δασκάλα πια, προσλαμβάνεται σ’ ένα σπίτι για ν’ αναλάβει τη μόρφωση ενός μικρού κοριτσιού. Το δράμα όμως της Τζέιν Έιρ συνεχίζεται και σ’ εκείνο το πλούσιο σπίτι, όπου συμβαίνουν μυστηριώδη γεγονότα. Και το δράμα αυτό κορυφώνεται την ημέρα που ήτανε να κάνει τους γάμους της με τον κύριο του σπιτιού, τότε που αποκαλύπτεται ένα φοβερό μυστικό το οποίο γίνεται αφορμή να ματαιωθεί ο γάμος της. Η Τζέιν Έιρ φεύγει κρυφά και περιπλανιέται νηστική, χωρίς χρήματα, χωρίς ελπίδα πια καμιά, ώσπου βρίσκει μια στέγη φιλόξενη και ξαναρχίζει τη ζωή της προσπαθώντας να ξεχάσει τα περασμένα. 

Η συγγραφέας μας μεταφέρει τον απλό τρόπο ζωή μιας κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει τον τρόπο ζωής των αριστοκρατών. Η ηρωίδα είναι ένα πλάσμα που ακόμα από πολύ μικρή ηλικία είχε περάσει τρομερά βασανιστήρια στα χέρια ανθρώπων που υποτίθεται θα την πρόσεχαν και όμως καταφέρνει και πατάει γερά στα πόδια της αντεπιτίθεται και προστατεύει τον εαυτό της όπως μπορεί. Μέσα στο βιβλίο έχουμε μια καθαρή περιγραφή της ψυχής της ηρωίδας. Οι ανησυχίες τις , οι σκέψεις τις , τα θέλω της και οι απορίες της. 

Τα συναισθήματα της Τζέιν γίνονται δικά σου συναισθήματα , η οργή για όλα αυτά που περνάει σε κυριεύει όμως ταυτόχρονα προσωπικά αισθανομουν και υπερήφανη για αυτό το κορίτσι που παρόλο όσα πέρασε και περνούσε πατούσε πάντα σταθερά στα πόδια της . 


Το μόνο σίγουρο είναι βιβλιοφιλοι μου ,ότι είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας και να διαβαστεί από όλους ανεξαιρέτως!! Τελειώνοντας το θα σας αφήσει μια γλυκιά γεύση απόλαυσης και ευχαρίστησης! 

Σας ευχαριστώ πολύ! 

 

Σχόλια