ΦΎΛΛΟ ΜΗΔΈΝ- ΟΥΜΠΈΡΤΟ ΈΚΟ

 Καλησπέρα βιβλιοφιλοι μου τι κάνετε;


Σήμερα θα σας μιλήσω για το βιβλίο του Ουμπέρτο Εκο το Φύλλο μηδέν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Το φύλλο μηδέν είναι ένα μυθιστόρημα πέρα από την κλασική μορφή που όλοι περιμένουμε. Ο συγγραφέας έχει σκοπό να δείξει την λάσπη , τις συνομωσίες, τα ροζ σκάνδαλα που παρουσιάζει ο τύπος με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Οι ήρωες του βιβλίου είναι άρτια τοποθετημένοι ώστε να τονίσουν την σκοτεινή πλευρά των μέσων μαζικής ενημέρωσης με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης .

Η παράνοια , η παραπληροφόρηση , τα ροζ σκάνδαλα και οι συνομωσίες εμφανίζονται ως κύρια χαρακτηριστικά της υπόθεσης. 

Η γλώσσα του συγγραφέα είναι απλή , ρεαλιστική , με πληθώρα εικόνων που δεν σε κουράζουν , σε τοποθετούν μέσα στο χώρο και τον χρόνο της αφήγησης . Είσαι και εσύ μέσα στο δωμάτιο και παρακολουθείς τους δημοσιογράφους να προσπαθούν να στήσουν μια διαφορετική εφημερίδα . Βλέπεις την προσπάθεια κάποιων ισχυρών να διαστρεβλώσουν την κοινή γνώμη και να την παραπλανήσουν. 


Με το συγκεκριμένο έργο του ο Έκο θέλει να σε βάλει να σκεφτείς , να προβληματιστείς και να κατακρίνεις και εσύ όπως εκείνος την παραγωγή "λάσπης" από τον τύπο . Κατακρίνει τα ψέματα , τις ανομίες και την χειραγώγηση των μαζών μέσα από τον τύπο.

Σας αφήνω την περίληψη


Ένα συνονθύλευμα δημοσιογράφων μιας καθημερινής εφημερίδας που δε νοιάζεται τόσο για την πληροφορία όσο για εκβιασμούς, λασπολογίες και φτηνές ιστορίες.

Ένας παρανοϊκός συντάκτης που αναβιώνει πενήντα χρόνια Ιστορίας υπό το φως μιας σατανικής πλεκτάνης με επίκεντρο το πτώμα ενός ψευτο-Μουσολίνι σε αποσύνθεση.

Στις σκιές παραμονεύει η μυστική δεξιά Επιχείρηση Gladio, η μασονική Στοά P2, η υποτιθέμενη δολοφονία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Ι, το πραξικόπημα του πρίγκιπα Τζούνιο Βαλέριο Μποργκέζε, η CIA, και είκοσι χρόνια σφαγής και συγκάλυψης.

Μια χλιαρή ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν αποτυχημένο αφανή συγγραφέα και ένα ενοχλητικό κορίτσι το οποίο, για να βοηθήσει την οικογένειά του, έχει παρατήσει το πανεπιστήμιο και ασχολείται με τα ροζ κουτσομπολιά.

Ένα τέλειο εγχειρίδιο κακής δημοσιογραφίας, όπου ο αναγνώστης αρχίζει σιγά σιγά να αναρωτιέται αν πρόκειται για μυθοπλασία ή πιστή αποτύπωση της πραγματικότητας.

Μια ιστορία που εκτυλίσσεται το 1992 –χρονιά που προοιωνίστηκε πολλά μυστήρια και απερισκεψίες των επόμενων είκοσι ετών– ακριβώς τη στιγμή που οι δύο πρωταγωνιστές νόμιζαν ότι ο εφιάλτης είχε τελειώσει.

Ένα πικρό και γκροτέσκο επεισόδιο που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη κατά την περίοδο μετά τη λήξη του πολέμου και φτάνει μέχρι το σήμερα – ένα επεισόδιο που θα κάνει τον αναγνώστη να αισθανθεί τόσο χαμένος όσο και οι δύο πρωταγωνιστές.


Είναι όπως είπα για μένα ένα διαφορετικό μυθιστόρημα που ο συγγραφέας όμως καταφέρνει με μεγάλη μαεστρία να σου παρουσιάσει και να σε πείσει για το θέμα του ! 

4/5 ⭐⭐⭐⭐

Σχόλια