ΤΗ ΖΩΗ ΜΕΤΡΑΩ ΣΕ ΑΝΑΣΕΣ - ΓΙΏΡΓΟΣ ΒΑΓΓΕΛΑΚΗΣ


 Καλησπέρα βιβλιοφιλοι μου! Σήμερα έρχομαι με κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα μου ! Έχω μια πανέμορφη βιβλιοπρόταση , θα σας μιλήσω για την ποιητική συλλογή του Γιώργου Βαγγελάκη με το όνομα " Τη ζωή μετράω σε..... ανάσες" από τις εκδόσεις Πηγή . Είναι μια συλλογή αποτελούμενη από σαράντα τρία ποιήματα .   Σε κάθε ποίημα φανερώνονται έντονα τα συναισθήματα αλλά και η αγάπη για κάθε στιγμή της ζωής μας , είτε αυτή είναι δύσκολη και κάνει την καρδιά μας να χτυπάει γρήγορα είτε είναι απολαυστική και μας ηρεμεί , μας χαλαρώνει. Το κάθε ποίημα είναι μια ανάσα για τη ζωή.

Είναι ποιήματα που έχουν ως κέντρο τους τον άνθρωπο ,τη σκέψη και τη στάση που ακολουθεί στη ζωή είτε είναι γεμάτη ελπίδα είτε είναι γεμάτη φόβο . 

Καθετί που συμβαίνει στη ζωή μας είναι ένα βίωμα αυτά τα βιώματα είναι οι ανάσες μας που άλλοτε θα είναι μικρές και γρήγορες άλλοτε θα είναι βαθιές και θα σε χαλαρώνουν , πιστεύω γι'αυτό ονομάζεται έτσι αυτή η ποιητική συλλογή.Ο ποιητής σε κάποια ποιήματα θα σε γεμίσει ελπίδα , σε άλλα θα νιώσεις φόβο και αγωνία.

   Ο Γ. Βαγγελάκης μέσα από την απλή αλλά ταυτόχρονα τόσο σωστά τοποθετημένη γλώσσα σε γεμίζει συναισθήματα . Σου δίνει μια διαφορετική οπτική της ζωής . Προσωπικά κατά τη διάρκεια που το διάβαζα ένιωθα λες και ήμουν στο μυαλό του ποιητή και βίωνα μαζί του τον κόσμο . Είναι πραγματικά ένα ταξίδι στην ψυχή του ανθρώπου και στις βαθύτερες σκέψεις του .Τα ποιήματα είναι γεμάτα συναισθήματα και αγάπη για την ποίηση . Τα συναισθήματα , οι αισθήσεις, η φύση , η αγάπη , ο φόβος είναι οι συνδετικοί κρίκοι στο έργο αυτό. Καθώς όπως είπαμε αποτελούν καίρια σημεία στη ζωή του ανθρώπου. 

Θα σας αφήσω την περίληψη : 

Η πρώτη ανάσα, η πρώτη στιγµή στον κόσµο αυτόν… Πνοή που χαρίζει ζωή. Έκτοτε, ακολουθούν πολλές… χιλιάδες, µυριάδες, µακρόσυρτη αλυσίδα. Μικρές, µεγάλες, σύντοµες µα και βαθιές, οι ανάσες που παίρνουµε είναι τα βήµατα της ζωής που κάνουµε. Κάθε βήµα και µια ανάσα, κάθε ανάσα κι ένα βήµα. Βήµατα λουσµένα στο ασηµένιο φως του φεγγαριού, στο µεταίχµιο ζωής και θανάτου, παραδοµένα στη ζάλη του έρωτος. Βήµα γοργό, οι παλµοί της καρδιάς ανεβαίνουν. Παράπονο; Στεναχώρια; Ένας κόµπος στον λαιµό, µα οι ανάσες συνεχίζουν… Πάντα, θα συνεχίζουν και θα δίνουν πνοή στ’ όνειρά µας, στην ίδια µας της ζωή.


Το «τη ζωή µετράω σε ανάσες» είναι το τρίτο λογοτεχνικό πόνηµα του συγγραφέα. Πρόκειται για µία συλλογή 43 ποιηµάτων, που προσεγγίζουν στιγµές της καθηµερινότητας, µα και στιγµές περισυλλογής µε το εγώ µας –ατοµικό και συλλογικό–, στιγµές βαθύτερης πνευµατικής αναζήτησης, στοχασµού και προβληµατισµού, µε απώτερο σκοπό ένα ταξίδι των αισθήσεων.



Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί , δεν ήμουν ποτέ μεγάλη λάτρης των ποιημάτων αλλά το συγκεκριμένο έργο με συγκίνησε πολύ , μου άφησε μια γλυκιά γεύση . Διάβασε το ακόμα και αν η ποίηση δεν είναι κάτι που σου κινεί το ενδιαφέρον, δεν μπορεί παρά να σε συγκινήσει . Σου αφήνει αυτή την γλυκιά αίσθηση , ότι διάβασες κάτι όμορφο κάτι γλυκό κάτι γεμάτο συναισθήματα και αγάπη . 

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Σχόλια