ΑΤΕΛΗ ΑΓΆΛΜΑΤΑ - ΚΩΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΜΑΡΟΥΓΚΑΣ

Καλησπέρα βιβλιοφιλοι μου , τι κάνετε;; Επανήλθα με μια φοβερή βιβλιοπροταση και βιβλιοριβιου! 

Θα σας μιλήσω για το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μαρούγκα ένα μυθιστόρημα που ονομάζεται  Ατελή Αγάλματα από τις εκδόσεις Πνοή. Το συγκεκριμένο βιβλίο πραγματικά με εξέπληξε αφάνταστα.  Είναι ένα δυνατό βιβλίο με έντονες περιγραφές , δυνατά μηνύματα και απίστευτες εικόνες . Η ιστορία κινείται στον κόσμο του υπερφυσικού , της φαντασίας και του ρεαλισμού.

Ο συγγραφέας καταφέρνει στο βιβλίο του να παρουσιάσει την ανθρώπινη υπόσταση σε όλο της το μεγαλείο . Φανερώνει την αθώα παιδική πλευρά μέχρι τη βίαιη και σκληρή φύση του ανθρώπου και όλες τις διακυμάνσεις που περνάει ένα παιδί μεγαλώνονταςκ κάτω από περίεργες θα λέγαμε συνθήκες.Σκαλίζει όπως ο γλύπτης μια κοινωνία όπου είναι εμφανή η καλή και η κακή πλευρά της ζωής αλλά και των ανθρώπων της. Φανερώνει τα λάθη και τα πάθη των ανθρώπων και πως αυτά επηρεάζουν τις ζωές τους. Δείχνει το ποσό εύκολα οι άνθρωποι κρίνουν και φοβούνται το διαφορετικό και είναι ήσυχοι όταν προσποιούνται ότι δεν υπάρχει.

Βλέπουμε τη ζωή του Δημιουργού να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας και τη μεταμόρφωση ενός αθώου πλάσματος σε εναν ώριμο και πραγματικό δημιουργό. 

Τα ονόματα των ηρώων δεν θα τα μάθεις ούτε το τόπο και τον χρόνο και δεν χρειάζεται γιατί ο κάθε ήρωας ζωντανεύει μπροστά σου και γι'αυτό φροντίζει ο αφηγητής, ένας αφηγητής διαφορετικός από τους υπόλοιπους....... Η ζωή του Δημιουργού θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και τα στάδια που περνάει ένας καλλιτέχνης μέχρι να φέρει στη "ζωή" το δικό του "παιδί".

Θα σας αφήσω την περίληψη για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε : 

Ό,τι μεγαλώνει στο σκοτάδι γίνεται αγρίμι».

Κάθε έργο τέχνης απαρτίζεται από δύο ιστορίες που το χαρακτηρίζουν και το κάνουν μοναδικό: του καλλιτέχνη και της πραγματικότητας μέσα στην οποία δημιουργήθηκε. Η παρούσα ιστορία όμως στέκεται μόνη της, χωρίς σαφή διαχωριστικά όρια μεταξύ καλλιτέχνη και έργου. Μοιάζει με σιαμαία ένωση μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού· ένα πρωτόγνωρο πέρασμα από την ανθρώπινη παιδικότητα στη σκληρή βιαιότητα της ανθρώπινης φύσης.


Αυτή είναι η ζωή του Δημιουργού, ενός νεαρού γλύπτη που μεγάλωσε και εξελίχθηκε ως καλλιτέχνης έγκλειστος σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Το κύριο καλλιτεχνικό του γνώρισμα ήταν η τελειότητα των έργων του. Η μόνη του διέξοδος, η ευχή να δίνει ζωή στα αγάλματά του. Κάθε τέτοιο «αμάρτημα» όμως έχει τις συνέπειές του…

Ο Δημιουργός θέλει να δώσει ζωή στα έργα του γιατί αυτά τα έργα είναι πραγματικά για εκείνον, είναι μέσα στο κεφάλι του . Είναι οι δικοί του "άνθρωποι" που είναι γραφτό να έρθουν στη ζωή και να δείξουν το μεγαλείο του ταλέντου του ή μήπως όχι...... 

Αυτό το βιβλίο είναι τόσο διαφορετικό από αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα . Ο συγγραφέας με γλώσσα απλή αλλά και τόσο περιγραφική σου φανερώνει μπροστά στα μάτια σου την κοινωνία που μεγάλωσε ο Δημιουργός αλλά και την ψυχοσύνθεση του ήρωα . Οι περιγραφές και οι εικόνες είναι αρκετές χωρίς όμως να το καταστούν υπερβολικό ή κουραστικό.  Είναι όσες χρειάζονται για να κρατούν το ενδιαφέρον και το κλίμα που εξελίσσεται η ιστορία. 

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!! Διαβάζεται εύκολα και με μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα επακολουθήσει. 

Από μένα θα πάρει 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Σχόλια