Η ΚΕΡΕΝΙΑ ΚΟΥΚΛΑ - ΚΩΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΜΆΝΟΣ

 Καλησπέρα βιβλιοφιλοι μου , το σημερινό

βιβλιοριβιου αφορά την Κερενια κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου , ένα υπέροχο βιβλίο της ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Εμπειρία . 

Λόγω επαγγέλματος ασχολήθηκα πολύ με την ελληνική κλασική λογοτεχνία , ένας από τους συγγραφείς που μελέτησα πολύ ήταν και ο Κωσταντίνος Χρηστομάνος . Διάβασα την Κερενια Κούκλα πολύ πρόσφατα καθώς μελετώντας την στο πανεπιστήμιο έμαθα την δυναμική αυτού του έργου . 

Το μυθιστόρημα αυτό έχει θέμα τον έρωτα , την τρυφερότητα και το πάθος. Ενας έρωτας που παλεύει να ανθίσει όπως ανθίζει η φύση στην πιο όμορφη εποχή . Ο συγγραφέας ξεκινάει το κείμενο του και μας εισάγει στο θέμα , λέγοντας μας για τα περίεργα παιχνίδια της μοίρας και του έρωτα . 

Δυστυχώς εκεί κοντά στον έρωτα παραμονεύει ο Θάνατος οποίος θα δώσει τη λύση και θα αλλάξει τα δεδομένα . Η Κερενια Κούκλα είναι σίγουρα ένα απτό παράδειγμα της σύγκρουσης του ιδανικού με την πραγματικότητα.

Θα σας αφήσω την περίληψη για να καταλαβαίνετε για πιο πράγμα μιλάω : 

Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει μια λυπητερή ιστορία μεταξύ 3 νέων, της Βεργινίας, η οποία πάσχει από αναιμία, του Νίκου, ο οποίος είναι ο άντρας, και της Λιόλιας, η οποία φροντίζει τη Βεργινία. Η Λιόλια και ο Νίκος ερωτεύονται, ενώ η Βεργινία πεθαίνει. Τελικά, ο Νίκος και η Λιόλια παντρεύονται και αποκτούν ένα παιδί,τι συμβαίνει όμως με το παιδί ;; Τι παιχνίδι έπαιξε ξανά η μοίρα για τους ήρωες...; Η πλοκή εξελίσσεται στην Αθήνα, στην περιοχή του λόφου του Φιλοπάππου. 

Μέσα στο έργο βλέπουμε ένα τρίγωνο το οποίο όμως είναι καταδικασμένο να πονέσει . Κάνεις δεν μπορεί να ξεφύγει από τον πόνο που έχει γράψει για τους ήρωες η μοίρα. 

Ο Κωσταντίνος Χρηστομάνος με την ποιητική και ταυτόχρονα απλή γλώσσα σε μεταφέρει στην ψυχή των ηρώων του , ο πόνος τους γίνεται και δικός σου , ερωτεύεσαι και εσύ με τους ήρωες . Ο συγγραφέας με αυτή του την πέννα ζωντανεύει μπροστά σου τους ήρωες και τα πάθη τους . 

Είναι ένα απίστευτο βιβλίο , θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα κλασικά λογοτεχνικά κείμενα που υπάρχουν.  Το συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβαστεί από όλους! 

Εδώ δεν υπάρχουν βαθμολογίες , υπάρχει μόνο απολύτως σεβασμός και δέος ! 

Σχόλια