Πρωινά στα Πριγκιπόνησα - Suman Defne

 


Καλημέρα βιβλιοφιλοι μου! Καλή εβδομάδα! Σήμερα θα σας μιλήσω για το βιβλίο " Πρωινά στα Πριγκιπόνησα της συγγραφέως Defne Suman που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ας δούμε πρώτα την περίληψη και μετά θα μιλήσουμε αναλυτικά για το βιβλίο . 

Περίληψη : 

Η οικογένεια της διάσημης ζωγράφου Σιρίν Σακά συγκεντρώνεται στο σπίτι της στην Πρίγκηπο για να γιορτάσει τα εκατοστά γενέθλιά της. Φιλοξενούμενοι στο σπίτι είναι ο γιος της, τα εγγόνια της κι ένας δημοσιογράφος που θα της πάρει συνέντευξη. Μαζί τους είναι και ο Σαντίκ ουστάς, ο έμπιστος φίλος και υπηρέτης της Σιρίν Σακά.

Την ημέρα των γενεθλίων, όλοι μαζεύονται στο τραπέζι για πρωινό. Έπειτα από μια έντονη συζήτηση, ο γιος της, Φικρέτ, εξαφανίζεται. Είναι σίγουρος ότι η Σιρίν Σακά κι ο Σαντίκ ουστάς κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό, και πιστεύει βαθιά ότι η οικογένεια δεν θα ησυχάσει ποτέ αν δεν αποκαλυφθεί αυτό το μυστικό.

Το Πρωινά στα Πριγκηπόνησα είναι η ιστορία αποκάλυψης ενός οικογενειακού μυστικού, στο οποίο η Πρίγκηπος αναδύεται ως ένας ακόμα ήρωας του μυθιστορήματος, σύμβολο του παρελθόντος που χάθηκε, το τελευταίο κάστρο της αστικής ελίτ που επιμένει να κρατιέται από το όνειρο μιας κοσμοπολίτικης και ευρωπαϊκής Τουρκίας. Το τουρκικό κράτος έχει επιβάλει τη δική του εκδοχή της Ιστορίας και οι νεότερες γενιές αγνοούν πτυχές της Ιστορίας, όπως αυτήν του Πόντου, όμως το παρελθόν έχει τραυματίσει το υποσυνείδητό τους. Πώς μπορεί να ισορροπήσει η προσωπική ευτυχία με το παρελθόν και την Ιστορία; 


Για μένα είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο καθώς η συγγραφέας με την απλή αλλά και πολύ παραστατική γραφή της έχει δώσει ζωντάνια μέσα στο κείμενο , ζωντάνια που το κάνει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου . Η γλώσσα είναι απλή με αρκετές περιγραφές και εικόνες .

Όπως είναι ενα πολύ όμορφο σκηνικό από τα Πριγκιπόνησα , που σε ταξιδεύει! Ένα ήρεμο περιβάλλον και μια συνηθισμένη οικογενειακή συγκέντρωση! Το πολύ ενδιαφέρον με το βιβλίο είναι ότι έχει μια κλιμάκωση των ηρώων αλλά και των γεγονότων. Ενώ ξεκινάει πολύ χαλαρά , σιγά σιγά αναλύει και εμβαθύνει στους χαρακτήρες και στα μυστικά τους . 

Στο συγκεκριμένο βιβλίο βλέπουμε να υποβόσκει μια ιστορική και πολιτική άποψη για το σύγχρονο τουρκικό κράτος. Αρκετές αναφορές σε ιστορικά γεγονότα όπως είναι ο ξεριζωμός των Ελλήνων και τις πολύ άγριες και δύσκολες στιγμές που πέρασαν .Επίσης έχει κάποιες αναφορές για τις Gay και Trans κοινότητες που είναι δύσκολο να τις αποδεχθούν οι βαθιά μουσουλμανικές κοινότητες.

Αυτό που έκανε απολαυστικό το συγκεκριμένο βιβλίο για μένα είναι το γεγονός ότι η πένα της συγγραφέως μέσα από την ιστορία των ηρώων της μιλάει για πράγματα και καταστάσεις που όλοι έχουμε περάσει . 

Ήταν ένα πολύ ωραίο ανάγνωσμα για μένα και όπως θα ξέρετε μέχρι σήμερα επειδή δεν είμαι και πολύ λάτρης των εκτενών περιγραφών εκεί εμένα με κούρασε λιγάκι . 

Γι'αυτό από μένα 3.9/5 ⭐⭐⭐✨✨

Σχόλια