Το Τελευταίο Εμπόδιο - Μαριλένα Παππά


 Καλημέρα και καλή εβδομάδα βιβλιοφιλοι μου! Σήμερα θα σας μιλήσω για ακόμα μια νουβέλα ! Μια νουβέλα που με συνεπήρε! Με άφησε άφωνη! Είναι το βιβλίο της Μαριλένα Παππά "Το Τελευταίο Εμπόδιο " από τις εκδόσεις Βακχικόν . 

Είναι μια νουβέλα σαράντα πέντε σελίδων μα με μεγάλο βάρος ! Μεγαλύτερο από αυτό τον σαράντα πέντε σελίδων του βιβλίου . Μέσα του κρύβει την νεανική φρεσκάδα της συγγραφέως μα και την ζέστη σίγουρη γεύση των κλασικών και του αρχαίου κόσμου ! Θα σας πω αναλυτικά τι εννοώ , η συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα κόσμο και μια ηρωίδα που πάλλεται μεταξύ του σήμερα και του χθες . Η Αχώ είναι μια ηρωίδα που έχει περάσει πολλά , είναι μια ηρωίδα που η ζωή της σίγουρα θα θύμιζε αρχαία τραγωδία ! 

Το υπερρεαλιστικό στοιχείο υπάρχει έντονα μέσα στο κείμενο ,  το αληθινό και το ψεύτικο είναι στοιχεία που όλα μαζί σου ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την ψυχή της ηρωίδας . 

Μια ηρωίδα που παλεύει , παλεύει με τους δαίμονες της και με ένα κόσμο που φαινομενικά την πνίγει . Η Αχώ περιμένει , τι περιμένει όμως ; Τι μπορεί να αλλάξει ; Θα αλλάξει κάτι ; Είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της και να έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο , με τη θάλασσα!  Το νερό παίζει μεγάλη σημασία για την ηρωίδα , αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή της . Το νερό την εξαγνίζει είναι το στοιχείο αυτό που της θυμίζει αυτά που πρέπει , είναι το στοιχείο εκείνο που ουσιαστικά την καθιστά μια ηρωίδα του αρχαίου δράματος! 


Για μένα είναι πραγματικά ένα υπέροχο βιβλίο! Είναι ένα βιβλίο που όλες οι λέξεις , οι εικόνες , οι περιγραφές , τα στοιχεία που βγαίνουν από μεσα του υπόσχονται να παρασύρουν τον αναγνώστη σε μια δίνη που στο τέλος θα κοπάσει και θα βρει τη γαλήνη! Ακόμα προσπαθώ να σκεφτώ και να εκφράσω αυτά που αισθάνθηκα τελειώνοντας το και ακόμα δεν μπορώ να τους δώσω μορφή! Δεν μπορώ να τα περιγράψω ! 

Αυτό που θα πω είναι ότι αξίζει σίγουρα να το διαβάσετε και εσείς! 

Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Η γη στον Κάτω Κόσμο βράζει. Είναι Τετάρτη. Και όπως κάθε δεύτερη Τετάρτη, κάθε μήνα εδώ και τριάντα χρόνια, η Αχώ στέκεται δίπλα στο μεγάλο τραπέζι, ανακατεύει το βαρύ χαρμάνι του καφέ και κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Προσδοκώντας, περιμένοντας. Για πόσο ακόμα;

Η νουβέλα της Μαριλένας Παππά Το τελευταίο εμπόδιο, είναι ένα μείγμα ποιητικού λόγου και υπερρεαλισμού, με σκηνές βγαλμένες από ελληνικά τοπία. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί έχουν γεύσεις και μνήμες από αλμύρα, γαλάζιους ουρανούς και λευκά βότσαλα.

Η συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στο σύγχρονο ελληνικό λογοτεχνικό ρεύμα και σε επιρροές από κλασικούς Έλληνες πεζογράφους, δημιουργώντας ένα δικό της απόκοσμο σύμπαν: Μια μικρή σύγχρονη αρχαία τραγωδία. 

Από μένα 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Σχόλια